Niezwykle odległa planeta

5 grudnia 2013, 18:53

Zespół pracujący pod kierunkiem studentki V roku Wydziału Astronomii na University of Arizona, odkrył niezwykłą planetę krążącą wokół gwiazdy podobnej do Słońca. HD 106906b ma masę 11-krotnie większą od masy Jowisza, a tym, co czyni ją wyjątkową jest jej olbrzymia odległość od gwiazdy macierzystej



Można leczyć wątrobę, oddziałując na receptory serotoniny

28 listopada 2011, 22:28

Naukowcy z Newcastle University zidentyfikowali receptory serotoniny, które mogłyby stać się celem dla leków wspomagających naturalną regenerację wątroby


Czerniak złośliwy skóry

Potrójne uderzenie w czerniaka poprawia skuteczność immunoterapii i rokowania

7 grudnia 2018, 12:58

Połączenie 3 rodzajów immunoterapii poprawia rokowania w przedklinicznym modelu czerniaka.


Czekoladowa pasta do zębów lepsza niż fluor?

20 maja 2007, 13:45

Według Armana Sadeghpoura, doktoranta z Tulane University, ekstrakt z ziaren kakaowca, który występuje w czekoladach i tym podobnych produktach, może być naturalną alternatywą dla fluoryzowanych past do zębów. Jest ponoć skuteczniejszy w zapobieganiu i zwalczaniu próchnicy niż sam fluor.


Bakteriofag z tymczasowym ogonem

31 grudnia 2013, 07:46

Naukowcy odkryli, że bakteriofag phiX174, który atakuje pałeczki okrężnicy (Escherichia coli), tworzy na moment tubę do przekazania DNA podczas infekcji. Później ulega ona rozpuszczeniu.


Czujnik po świerszczu

12 grudnia 2011, 13:35

Zainspirowani nitkowatymi włoskami występującymi na przysadkach odwłokowych (łac. cerci) świerszczy naukowcy z University of Twente zaprojektowali czujniki, które są superwrażliwe na przepływ powietrza. Sztuczne włoski można precyzyjnie dostroić do konkretnej częstotliwości. By uwrażliwić je na daną częstotliwość, wystarczy elektronicznie dostosować sztywność skrętną (Applied Physics Letters).


W przyszłości Słońce zamieni się w kryształ

11 stycznia 2019, 05:11

Naukowcy z University of Warwick zdobyli pierwsze bezpośrednie dowody wskazujące, że białe karły – a taką gwiazdą stanie się Słońce po swej śmierci – ulegają krystalizacji, a na nieboskłon pełen jest takich olbrzymich kryształów.


Foie gras w całości

Niebezpieczne foie gras

19 czerwca 2007, 09:57

Uwaga, miłośnicy kuchni francuskiej! Jedzenie foie gras, czyli stłuszczonej gęsiej wątróbki, może u osób z genetyczną podatnością na tę chorobę wywoływać amyloidozę – ostrzegają naukowcy z University of Tennessee.


Reakcja łańcuchowa rozczłonkowała lodowiec

17 stycznia 2014, 11:52

Symulacje komputerowe pozwoliły na wyjaśnienie zagadki błyskawicznego rozpadnięcia się dużego antarktycznego lodowca szelfowego. Uzyskane wyniki wskazują, że również inne lodowce mogą być podatne na dramatyczne zmiany. Mowa tutaj o lodowcu Larsen B. Struktura o powierzchni 3000 kilometrów kwadratowych była stabilna przez tysiące lat i nagle w 2002 roku w ciągu kilku dni rozpadła się na wiele tysięcy gór lodowych


Bliskość celów finansowych zwiększa wypadkowość

28 grudnia 2011, 11:25

Ryzyko wypadku jest najwyższe, gdy linie lotnicze są bardzo bliskie zrealizowania założeń finansowych. [...] Spada, gdy oddalają się od celów finansowych i nie ma przy tym znaczenia, w jakim kierunku. Mówiąc ogólnie: linie są najbezpieczniejsze, gdy osiągnięcia finansowe są albo dużo lepsze, albo dużo gorsze niż w niedalekiej przeszłości - wyjaśnia prof. Peter Madsen z Brigham Young University (BYU).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy